Cele mai recente stiri


Cele mai citite stiri


Ultimele cautari

culinar

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Budinca de Craciun si Stelute de ciocolata pentru pomul de Craciun

In cadrul acestei rubrici, va prezentam retete culinare vechi, preluate din diferite "tratate" de specialitate, precizand, de fiecare data, sursa. In aceasta saptamana, va prezentam retetele "Budinca de Craciun" si "Stelute de ciocolata pentru pomul de Craciun", care au fost publicate in volumul "Dulciuri" (1936), scris de doamna Maria General Dobrescu. 02368a14-f094-4d85-a4d3-535d74423c4f Budinca de Craciun Proportii: 60 gr. nuci, 60 gr. pricomigdale, 25 biscuiti, 50 gr. caise zaharisite, rom Crema: 100 gr. zahar pudra, 2 oua intregi, 3 galbenuse, 2 dl. si jumatate de lapte vanilat Sos: 125 gr. zahar pudra, 4 galbenuse, un ou intreg, o patrime dl. vin, o jumatate dl. rom. Zaharul pudra se amesteca cu galbenusele intregi, apoi cu vinul care se pune sa fiarba la bain-marie si se bate pana devine musos. Se piseaza fin nucile, se amesteca cu pricomigdalele pudra. Se face crema de alta parte din zahar pudra amestecat cu ouale intregi, galbenusele si laptele vanilat fiert, se leaga pe foc fara sa fiarba. Se unge o forma de charlota, se aseaza un strat gros de 2-3 cm de biscuiti in bucati, pudrati pe deasupra cu nuca pisata fin si pricomigdale, cu un amestec de caise zaharisite si marinate in rom. Se umple forma cu straturi alternative de nuci pisate si caise, dupa ce s'a umplut se termina cu un strat de biscuiti. Deasupra se varsa crema umplandu-se tot continutul si se pune cu totul in bain-marie ca sa fiarba pana se incheaga. Se desarta pe farfurie, se stropeste cu sosul cu rom, iar restul de sos se serveste in sosiera. Stelute de ciocolata pentru pomul de Craciun Proportii: 250 gr. zahar, 2 albuse, 250 gr. migdale, 65 gr. ciocolata, o lingura zahar si tot atata faina. Se freaca zaharul o jumatate de ora cu albusele. Se face un aluat din migdale oparite, curatate si macinate, amestecate cu ciocolata rasa, o lingura zahar vanilat si faina, incat sa se poata obtine prin framantare un aluat. Se intinde de grosimea unei muchii bune de cutit, se taie in forma de cununite. Se tapeteaza o tava cu foi de Karlsbad, se aseaza cununitele pe aceste foi si se glaseaza cu compozitia de ciocolata dela inceput, apoi se dau sa se usuce putin la un foc aproape stins. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Doina Lecea)