Cele mai recente stiri


Cele mai citite stiri


Ultimele cautari

Republica Moldova: Dodon refuza in continuare sa numeasca ministrul apararii propus de premier, in pofida deciziei Curtii Constitutionale


publicat 2017-10-17 20:00:01 (Agerpres)

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, isi mentine refuzul de a semna decretul pentru numirea ministrului apararii propus de premierul Pavel Filip, desi Curtea Constitutionala a decis ca el este obligat sa accepte o asemenea propunere, in caz contrar seful statului fiind considerat in 'imposibilitate temporara' de a-si exercita atributiile ce intr-o asemenea situatie sunt preluate, in ordine, de presedintele parlamentului sau de primul ministru, care pot semna in locul lui respectivul decret. 7fa88e34-8fbc-4764-8e5d-181cd3660913 Dupa anuntarea deciziei Curtii, Igor Dodon a participat la un briefing de presa la care a avertizat membrii acestei instante ca o sa raspunda pentru aceasta decizie si ca nu-i va scapa nici 'cetatenia romaneasca', relateaza independent.md. 'Nu voi semna decretul de numire in functie a domnului Sturza', a precizat el. Premierul Pavel Filip l-a propus de doua ori pe Eugen Sturza pentru postul de ministru al apararii, dar Dodon a refuzat de fiecare data sa semneze decretul. 'Eu nu voi ceda. Nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord. Lasa sa semneze Candu, lasa sa semneze Filip si sa-si asume responsabilitatea pentru fiecare persoana in parte', a spus Dodon marti in fata presei, potrivit independent.md. 'Cel mai probabil va fi semnat de domnul Candu, conform deciziei de astazi a Curtii Constitutionale. In cazul asta eu nu voi recunoaste ministrul Apararii, el nu va fi inclus in componenta Consiliului Suprem de Securitate, care se numeste prin decretul presedintelui. Presedintele tarii, in calitate de comandant suprem, nu recunoaste ministrul apararii care va fi numit prin asa procedura, iar legitimitatea acestui ministru este la nivel de zero', a completat Igor Dodon. Adresandu-se sustinatorilor sai, la acelasi briefing de presa, Dodon a reafirmat ca doreste sa-i traga la raspundere pe judecatorii Curtii Constitutionale care au luat respectiva decizie si pe care anterior i-a acuzat de 'uzurpare a puterii de stat'. 'Eu vreau azi sa raspunda, maine. Nu avem inca instrumentele, parghiile. Dar credeti-ma, vor raspunde, fiecare', a spus el, conform independent.md. 'Ceea ce s-a intamplat astazi, inca odata demonstreaza ca noi trebuie sa trecem la un stat prezidential. De aceea eu cer suportul Dvs.. Alegeri anticipate si stat prezidential. Unica solutie!', a conchis Dodon. Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a apreciat marti ca seful statului nu are drept de veto in numirea unui ministru. 'Puterea reala de decizie in ceea ce priveste revocarea sau numirea unui membru al Guvernului apartine exclusiv prim-ministrului.
Alte stiri de la Agerpres:
CNAIR: Drumarii au actionat cu 773 de autoutilaje in ultimele ore pe drumurile nationale si autostrazi
Comunicat de presa - IPJ Giurgiu
Comunicat de presa - ISU Caras-Severin
Buzau: Ancheta a Politiei, dupa ce, pe o retea de socializare, au aparut imagini cu o bataie intre doi elevi
Fotbal: FC Liverpool, invinsa de ''laterna rosie'' in campionatul Angliei
Elevii si prescolarii nu vor face cursuri miercuri
Interim PM Fifor says Gendarmerie intervention in Saturday's protest is under analysis
SUA impun tarife de import, care vor afecta semnificativ China si Coreea de Sud
Fotbal: Serie A - Victorie la limita pentru campioana Juventus Torino
Aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna prezinta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime (agrometeo)
Tariceanu: A leendő kormány vezetőjének egyfajta adminisztrátori szerepet kell betöltenie
Fotbal: Manchester United ramane cel mai bogat club din lume
Comunicat de presa - The Bucharest Major
Comunicat de presa - Penitenciarul Ploiesti
Comunicat de presa - IGPR